Paris’teki Katliam Hewler’de Kınandı

HEWLERPKK’nin kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Paris’te suikast sonucu katledilmesi, Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’de çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisinin katıldığı Fransa Büyükelçiliği’ne yapılan yürüyüşle protesto edildi.

PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK üyesi ve Paris temsilcisi Fidan Doğan ile gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in Fransa’nın başkenti Paris’te suikast sonucu katledilmesi Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’de kitlesel bir yürüyüşle protesto edildi. Rêkxistina Jinên Azadixwazên Kurdistan (RJAK) ve Mahmur Mülteci Kampı İştar Kadın Meclisi tarafından organize edilen eylem, Parkî Mînare’de kitlenin toplanmasıyla başladı. Kamptan gelen çok sayıda kişinin yanı sıra RJAK, PÇDK, Hemwelatiyen Azad û Yeksan, Gencanî Welatparezen Kurdistan, KNK, BDP, Parti Zahmetkeşan, PYD, Meclisa Gel ê Rojava, Hizba Ayende, Rexistina Jinanî Candar, Rexistina Jinên Paw, YNKD ve Partiya Rizgariya Kurdistan’dan temsilcilerinin de katıldığı eylem de, binlerce kişi bir araya geldi. Daha sonra kitle Parkî Minare’den Fransa’nın Hewler Büyükelçiliği’ne doğru yürümeye başladı. Yol boyunca “Şehîd namirin”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî Serok Apo” sloganları atan kitle, elçiliğe yaklaşık 100 metre kala polisler tarafından engellendi.

Burada yapılan açıklamalarda Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın egemen güçlerin kirli ve gerici düşüncelerinin sonucunda katledildiklerine dikkat çekildi. Bu saldırıların cevapsız kalmayacağına dikkat çekilen aynı açılamada, Kürt kadınlarının aralıksız bir şekilde sürdürecekleri eylem ve direnişle bu saldırıların hesabını soracağı ifade edildi.

Kısa bir beklemeden sonra Fransa Büyükelçisi göstericilerin temsilcileriyle görüşmeyi kabul etti. Göstericiler adına 7 kişiden oluşan bir heyet Fransa Büyükelçisi’yle görüştü. Yaklaşık yarım saat süren görüşmeden sonra heyet adına bir açıklama yapan Perwin Hasan, görüşmede Paris’teki katliamda yaşamını yitiren 3 Kürt kadın siyasetçinin kişilikleri ve siyasi kimliklerine ilişkin olarak Fransa büyükelçisini bilgilendirdiklerini, her üçünün fotoğraflarını onlara verdiklerini ve bu olay aydınlatılmadıkça da bu tür eylemlerinin devam edeceği uyarısında bulunduklarını söyledi. Hasan, Fransa Büyükelçisi’nin de kendilerine olaydan duydukları üzüntüyü ve olayın aydınlatılması için ellerinden geleni yaptıklarını söylediğini kaydetti.

Görüşmenin ardından Fransa Büyükelçiliği önüne siyah çeleng bırakıldıktan sonra kitle dağıldı.

Kaynak: ozgur-gundem.com 14 Ocak 2013

Yorum bırakın